Over ons

Wij zijn Republiek, de grootste pro-republiek beweging van Nederland. We willen de monarchie afschaffen en vervangen door een parlementaire republiek. We zijn politiek onafhankelijk.

Over de term 'republiek' en 'republikein' ontstaat nogal eens verwarring. Wij zijn voorstander van een parlementaire republiek - dat wil zeggen een republiek waarin het parlement de meeste macht behoudt. Voorbeelden in onze eigen regio zijn Duitsland, Zwitserland, Finland, Ierland, IJsland en Oostenrijk. Een eventuele president heeft niet veel macht.

Over onze organisatie

Republiek is een democratische vereniging zonder winstoogmerk en wordt bestuurd door vrijwilligers. We hebben een achterban van bijna 4.000 leden en 40.000 volgers. Lees meer over hoe we gefinancierd worden, onze statuten, geschiedenis, beleidsplan 2021-2025 of hoe je contact met ons kunt opnemen.

Team Republiek

De leden van Republiek bepalen de algemene koers van de vereniging en het bestuur vertaalt dit in beleid. De leden kiezen een bestuur voor een periode van 3 jaar. Het bestaat uit een Dagelijks Bestuur (voorzitter, secretaris, penningmeester) en een Algemeen Bestuur (inclusief de overige leden).

Bestuursleden oefenen hun functie uit op vrijwillige basis.

Floris Müller

Voorzitter (floris.muller@republiek.org)

Job Telling

Penningmeester (job.telling@republiek.org)

Floris Groot

Secretaris (floris.groot@republiek.org)

Willemien Sanders

Algemeen Bestuur (willemien.sanders@republiek.org)

Ellen Bijsterbosch

Algemeen Bestuur (ellen.bijsterbosch@republiek.org)

Leendert Florusse

Algemeen Bestuur (leendert.florusse@republiek.org

Emile Affolter

Algemeen Bestuur (emile.affolter@republiek.org)

Hugo van Rooijen

Algemeen Bestuur (hugo.vanrooijen@republiek.org)

De freelancers van het campagnebureau bedenken de campagnes van Republiek en voeren deze uit. Bijvoorbeeld Free Amalia, Macht van de Koning rechtszaak, picknick op het Kroondomein en Willem de Laatste.

Ook is het campagnebureau verantwoordelijk voor de ledenadministratie, organisatie van activiteiten, online voorlichting en politieke lobby van Republiek. Aan het hoofd staat de campagnemanager.

Bram van Montfoort

Campagnemanager (bram@republiek.org)

Cees de Beer

Community Manager (cees.debeer@republiek.org)

Arnold de Valk

Medewerker (arnold@republiek.org)

Boris Thorbecke

Creative director

Ewout Jansen

Advocaat

Daarnaast zijn er vele vrijwilligers actief bij Republiek. Bijvoorbeeld als workshopleider tijdens het congres, of als begeleider tijdens een protest.

Meedoen? Dat kan altijd.