Nadelen monarchie

Een monarchie is ondemocratisch, oneerlijk en (in Nederland) heel erg duur. Dit zijn de belangrijkste nadelen van de huidige monarchie in Nederland:

Slecht voor democratie

Niemand heeft ooit op de koning gestemd. Toch heeft hij macht en invloed. Hoe hij deze gebruikt kunnen we heel moeilijk controleren.

Erfopvolging is oneerlijk

Erfopvolging (het oudste kind van de koning wordt de volgende koning) is een oneerlijk systeem. Dat geeft het verkeerde voorbeeld: 'discriminatie is ok'.

Ongelooflijk duur

De monarchie kost ons jaarlijks 345 miljoen euro. Zelfs volgens de meest conservatieve schattingen is een republiek zoals in Duitsland veel goedkoper.

Voortdurende schandalen

Op vakantie gaan tijdens een crisis (1, 2, 3), sjoemelen met belastinggeld (1, 2, 3) en bemoeienis met rechtszaken (1, 2). De lijst met schandalen wordt steeds langer. De koning hoeft daar zelf geen verantwoording over af te leggen. In plaats daarvan moet de premier er kostbare tijd aan besteden.

Niet de meest geschikte persoon

Door erfopvolging loop je de kans dat een niet bijster intelligent persoon Nederland op het internationale podium moet vertegenwoordigen. Bijvoorbeeld in de omgang met dictators. Dat is een risico.

Schimmige constructie

Wat de koning en de premier wekelijks bespreken is geheim. De Wet Openbaarheid Bestuur geldt niet voor de koning. We weten niet waar hij zijn geld in investeert en hij mag niet worden geciteerd. Hoe kunnen we het functioneren van ons staatshoofd controleren met al die schimmigheid?

Gouden kooi

Kinderen van een koning hebben niet voor de monarchie gekozen. Ze groeien op in een gouden kooi onder grote druk van de media en de samenleving.

aan het laden