Teken de petitie

aan het laden

Vragen over de campagne

Waarom deze petitie?

Een overgrote meerderheid van de Nederlanders wil dat de Koning belasting gaat betalen. Logisch. Toch gebeurt het niet. Blijkbaar heeft de politiek een extra zetje nodig. Daarbij helpt deze petitie.

Wat gaan we met deze petitie doen?

Elk jaar behandelt de Tweede Kamer de begroting van de Koning. Voorafgaand bieden we deze petitie aan aan verschillende Kamerleden. Zo zetten we extra druk op de ketel.

Wat verdient de Koning?

Bijna 1,1 miljoen euro netto, dat is 9 keer zo hoog als de Balkenendenorm (een afspraak die we in Nederland hebben gemaakt over het topinkomen van publieke functionarissen). Natuurlijk verdient het staatshoofd van Nederland een inkomen, maar het is nu buiten alle proporties.

Daar bovenop komen onkostenvergoedingen van vele miljoenen die niet transparant zijn.

Betaalt de Koning belasting?

De Koning, zijn opvolger, voorganger en partner betalen geen inkomstenbelasting. Daarnaast zijn ze vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. In de praktijk betekent dat bijvoorbeeld dat een Prins Bernhard Junior belastingvrij grote sommen geld van zijn familie kan ontvangen.

Volgens de wet betaalt de Koning wel belasting over het 'privédeel' van zijn vermogen. Wat er precies wordt aangemerkt als privédeel is onduidelijk. De geschiedenis leert dat met de scheiding privé en staatsaangelegenheid soms wel heel losjes wordt omgesprongen.

Maar de koning gaat toch al belasting betalen

Dat is allesbehalve zeker. Het gaat alleen nog om inkomstenbelasting en zelfs daar is de benodigde tweederde Kamermeerderheid nog niet definitief binnen. Er is druk vanuit de publieke opinie nodig en deze petitie gaat daarbij helpen:

Maar als hij belasting gaat betalen verhogen ze de uitkering weer..

Niet bij voldoende politieke druk. Het verhogen van de uitkering was tot nog toe vooral een wens van de VVD.

Is de familie van Oranje miljardair?

Volgens zakenblad Quote wél. Het becijferde eind 2023 dat de familie steeg in de top 10 rijkste miljardairsfamilies van Nederland. Het daadwerkelijke vermogen (en in welke bedrijven de familie geïnvesteerd heeft) weet niemand. Wij pleiten voor meer transparantie.

Wat is de 'vliegsubsidie' van de Koning?

Voor privégebruik van het regeringsvliegtuig en de inhuur van privéjets krijgt de koninklijke familie bijna 900.000 euro belastinggeld per jaar. Let op: dit gaat dus niet om de kosten voor staatsbezoeken en officiële aangelegenheden. Wij denken dat een miljardairsfamilie wel voor de eigen vakanties kan betalen.

Maar een president kost ook geld

Wij zijn voorstanders van een parlementaire republiek. Daarin blijft het parlement de baas en heeft het staatshoofd geen sterke politieke rol. Wanneer je kijkt naar parlementaire republieken in onze regio (bijvoorbeeld: Duitsland, Finland, Ierland, Oostenrijk, Zwitserland) zie je dat de president vele malen minder kost dan onze huidige koning.

In de media

Algemeen Dagblad + regionale kranten: Republikeinen demonstreren voor lagere uitkering koning

Nu.nl: Het is te duur en er is te weinig transparantie

NOS: Protest tegen Koningshuis in Emmen (ook in live-uitzending)

Hart van Nederland: Miljoeneninkomen koning: 'Valt niet uit te leggen' (ook in live-uitzending)

Volkskrant: Republikeinen demonstreren voor lagere uitkering koning

GeenStijl: Willem-Alexander naar bijstandsniveau

NL Times: Republicans to demand reduced salary and benefits for the king during protest