Workshops 2022

Dit waren de workshops tijdens het Republiek Congres 2022

Republiek in de Politiek

Programma

Een republiek komt er niet vanzelf. Terwijl de publieke opinie al behoorlijk kantelt (nog maar 47% is voor erfopvolging) blijven politieke partijen achter. Samen met leden van deze partijen willen we daar verandering in brengen. Maar hoe doe je dat? Tijdens Republiek in de Politiek gaat het over amendementen, moties, lobbyen en actie voeren.

Tijdens deze focus is er een workshop op zelf doen. De workshop is dus met name geschikt voor leden van politieke partijen die zelf iets willen uitvoeren. Of voor anderen die hen daarbij willen ondersteunen.

Verslag

Drie inleiders schetsten vanuit eigen perspectief de mogelijkheden:

- Een lobbyist legde uit wat je in Den Haag kunt bereiken met een duidelijke strategie

- Een indiener van een motie bij de Partij voor de Dieren vertelde over de inhoud van zijn motie

- Een secretaris van de programmacommissie bij D66 vertelde hoe het opstellen van een programma gaat en tijdens welke momenten je hier als lid invloed op kunt uitoefenen

Vervolgens gingen er vijf groepen aan de slag:

- (D66, PvdA, GL, PvdD en de onafhankelijke denkers)

- Elke groep heeft actiepunten opgesteld waarmee ze invloed willen uitoefenen binnen hun partij

- Republiek ondersteunt ze graag bij de vervolgstappen

Republiek #hoedan

Programma

De workshop is gericht op het onderzoeken van drie modellen voor een republikeinse staatsvorm en het bespreken van voor-en nadelen van elk. Daartoe worden de drie modellen geïntroduceerd met een korte presentatie, inclusief voorbeelden van landen waar bepaalde modellen (min of meer) worden gehanteerd. Vervolgens gaan de deelnemers de modellen zelf (online) onderzoeken: wat gebeurt er in de landen waar ze voorkomen, wat zijn de ervaringen, wat gaat er goed en/of wat kan beter. Aan het einde worden de bevindingen plenair besproken en uitgewisseld.

Sprekers:

Jack Jan Wirken, jurist en oud-voorzitter Republiek

Gespreksleiding: Willemien Sanders, Algemeen Bestuurslid Republiek

Uitgangspunt zijn de drie modellen in het boek Grondwet van de republiek Nederland:

  1. Minister-president als staatshoofd
  2. Ceremoniële president
  3. Beschermende president

Verslag

Aan zes tafels is enthousiast en intensief nagedacht over:

  1. is een president nodig?
  2. wie kiest de president?
  3. bij wie ligt het initiatief voor een nieuwe regering?
  4. wie ontslaat de president?
  5. hoe vaak kan een president herkozen worden?

Deze vragen zijn tot stand gekomen aan de hand van het boek ´Grondwet van de republiek Nederland´, uitgegeven door Universiteit Leiden in 2004. Het voorbereidingsteam heeft aan de hand van 3 modellen voor het presidentschap een kort overzicht gepresenteerd en bijbehorende bespreekpunten opgesteld.

De 3 modellen waren:

A. de minister-president als staatshoofd

B. ceremoniële president

C. beschermende president

Het creatieve denk- en doewerk heeft in korte tijd interessante oogst opgeleverd.

In grote lijnen :

4 tafels vinden een president nodig, met nuances. 2 tafels achten een president overbodig.

Deze laatste 2 tafels hebben hun visie ook uitgewerkt en worden binnen de werkgroep ook verder uitgewerkt. Niet alle volgende vragen waren voor hen relevant.

Uit de 4 tafels die voor een president zijn:

  1. twee die vonden dat de Tweede Kamer de president moet kiezen en twee de Staten-Generaal
  2. Het initiatief voor een nieuwe regering 1x bij de president en 4x bij het parlement
  3. Het ontslaan van de president 1x door parlement en 3x door Staten Generaal.
  4. Herkiezen van een president twee tafels voor 2 termijnen van 5 jaar en twee tafels voor 1 termijn van 4 jaar.

Algemene leidraad: minder machtsconcentratie, meer roulatie en duidelijk mandaag.

Een uitgebreider verslag met interessante suggesties is via de werkgroep #hoedan beschikbaar.

De werkgroep is na de workshop uitgegroeid tot 7 personen. Meer betrokkenen zijn zeker welkom. Er moet vanaf nu nog veel werk verzet worden richting #hoedan om binnen Republiek stappen temaken.

Voorbereidingsteam workshop #hoedan

Willemien Sanders – willemien.sanders@republiek.org

Ineke Vonk

Jacq Jan Wirken

Conny Bergé (verslag)

Republiek Academy

Programma

Werkgroep Republiek Academy

Actievoeren in 45 minuten

“De Oranjes als koning-koopman”

Opdracht

Vorm een campagneteam waarbij alle aanwezigen een rol hebben en bedenk een creatieve actie waarmee je met beperkte middelen de rol van de Oranjes bij staatbezoeken onderuit kan halen. Zorg ervoor dat je leden meekrijgt (en mee laat doen) om daarmee draagkracht voor de campagne te benadrukken. Schrijf ook een kort persbericht waarmee je aandacht verwacht voor de actie in relevante media.

Werktijd: 40 minuten

Presentatie: 10 minuten

Doel

Het overtuigen van zoveel mogelijk Nederlanders dat de Oranjes géén effectief verschil maken met hun aanwezigheid tijdens staatsbezoeken.

Achtergrond

“Maxima grote succesfactor bij missie in Texas”, jubelde tijdschrift Nouveau onlangs over de rol van de koningin tijdens de Nederlandse handelsreis naar de VS. Volgens de redacteurs van het maandblad zijn ze in het buitenland dol op de Oranjes. Hun aanwezigheid opent deuren die doorgaans voor de gewone ondernemer gesloten blijven, en daarmee leveren ze een flinke plus op voor het Nederlandse bedrijfsleven. Nouveau staat in die visie niet alleen; heel wat andere media schrijven en geloven, en daarmee miljoenen Nederlanders, dat we de koning en zijn familie nodig hebben om het verschil te maken tijdens zakenreizen.

De Oranjes als ondernemer-monarchen, het is een van de meest hardnekkige argumenten voor behoud van het koninklijke systeem. En dat terwijl het al meermaals onderuit is gehaald; het CPB stelde jaren terug dat de meerwaarde van de Oranjes bij staatsbezoeken niet bewezen kon worden, net als het Ministerie van Economische Zaken. Business Universiteit Nyenrode interviewde 100 ondernemers en kwam tot de conclusie dat de Oranjes eerder in de weg lopen dan dat ze ons voordeel opleveren in het buitenland.

Team 1: Campagneteam

Vorm een groep die in samenspraak met de community-managers en het mediateam tot een goed onderbouwde stellingname komt. Bedenk een actie en een slogan en een plan van aanpak en houd rekening met een beperkt budget van € 2.500. Zet ook uiteen wanneer, en hoe lang de actie moet plaatsvinden. Presenteer aan het einde van de workshop een plan van een half A4’tje waarin puntsgewijs de campagne beschreven wordt.

Team 2: Community Management

Republiek is een vereniging en daarin blijft het belangrijk om de leden bij campagnes te betrekken. Zijn we in staat met deze actie een specifieke doelgroep te betrekken bij ons doel, of is iedere medestander er één? Is de actie, misschien juist een goede gelegenheid om potentiële nieuwe leden aan te trekken? Bedenk hoe je de campagne aan de leden ‘verkoopt’ in samenspraak met het campagneteam en het mediateam, hoe je uiteindelijk zoveel mogelijk republikeinen meekrijgt in de actie en hoe je hen faciliteert in de actie. Presenteer aan het einde van de workshop een plan van een half A4’tje waarin puntsgewijs je community-plan beschreven wordt.

Team 3: Mediateam

Met optredens in de media bereik je zonder al te veel geld te besteden, heel veel mensen. Maar dat moet je wél succes hebben bij de juiste kranten- en tijdschriftenredacties, televisie- en radiomensen en online nieuwsdiensten. Bedenk goed waarom de campagne interessant is voor specifieke media, plan een strategie en bepaal wanneer je naar buiten treedt en hoe lang. Een mediateam gaat ook over sociale media. Wanneer is de actie geslaagd? Presenteer aan het einde van de workshop een persbericht van een half A4’tje, in samenspraak met de community-managers, waarmee je zo breed mogelijk aandacht verwacht. Leg daarnaast uit welke media je wanneer wilt bereiken met het nieuwsartikel.

Kostenoverzicht

Advertentiecampagne kranten € 4.500

Design logo en actie € 1.000

Sociale media campagne / 100.000 bereik € 1.500

Tegemoetkoming transportkosten leden actie in het land € 1.000

Aanwezigheid teams bij specifieke actie in het land € 500

Ontwikkeling productlijn webshop voor actie € 500

Mailcampagne naar leden € 750

Postercampagne Amsterdam-Rotterdam-Den Haag € 2.000

Mega-poster-campagne op drie relevante plekken € 1.750

Benadering leden per telefoon per 1.000 € 2.000

Reiskosten media-optredens in het land € 250

NB: Bij extra investeringen, benader je de leider van de werkgroep

Media en achtergrond

https://republiek.org/articles/wat-levert-een-koning-op

Verslag

De teams gingen enthousiast aan de slag met de campagne en kwamen met een plan. Ze ervoeren ook hoe ingewikkeld het is om campagne te voeren met een beperkt budget. Voor geïnteresseerden zijn er in 2023 meer mogelijkheden om te helpen bij de campagne voor de republiek.

De ideeën zijn er..

Met voldoende campagnebudget kunnen we ze ook uitvoeren. Word lid voor het leven.