Subsidie Kroondomein alsnog onderzocht

Een overwinning in de langslepende Kroondomeinzaak. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit moet alsnog bekijken of Koning Willem-Alexander onterecht een subsidie van 5 miljoen euro heeft ontvangen voor het Kroondomein. Dat bepaalde de rechter deze week.

Het ministerie had een oorspronkelijk bezwaar op de subsidie terzijde geschoven. De indiener, een stichting die opkomt voor dieren in het wild (Faunabescherming), zou geen belanghebbende zijn. De rechter veegt deze argumentatie nu van tafel en dus moet de minister binnen zes weken besluiten om het bezwaar alsnog in behandeling te nemen.

Faunabescherming wil onder meer dat de Koning bijna 5 miljoen aan onterecht verkregen subsidies voor natuuronderhoud van het Kroondomein terugbetaalt. Elk jaar sloot Willem-Alexander, tegen de regels in, een deel van dit landgoed af om privé te kunnen jagen. Republiek deed een moreel appèl aan de koning dit geld terug te geven.

Zelfs nadat de journalisten van Zembla onthulden dat de koning zich niet aan de regels hield, besloot Willem-Alexander alsnog een deel van het natuurgebied af te sluiten. Daarom trokken aanhangers van Republiek vorig jaar massaal het 'privégebied' van de Koning in om te demonstreren.

Lees meer over deze zaak en andere schimmige praktijken rond koninklijke subsidies op de website van Zembla.

Lees ook: Picknick Kroondomein groot succes