Koning zoekt randen wet op met sluiting Kroondomein

Republiek (voorheen: het Republikeins Genootschap) doet een moreel appèl aan de koning om jarenlang onterecht ontvangen subsidies voor onderhoud van Kroondomein ‘t Loo terug te betalen. “Willem Alexander en zijn familie zeggen een voorbeeldfunctie te hebben; nu is het moment om daar gevolg aan te geven”, aldus Republiek

UPDATE: Picknick groot succes! Lees hier het hele artikel

Republiek reageert verbolgen op de beslissing van de Koning om Kroondomein ’t Loo dit jaar alsnog te sluiten voor het publiek. “Willem Alexander gaat wederom tegen beslissing van de Minister, de eis van de Kamer en de wens van het overgrote deel van de bevolking in”, stelt voorzitter Floris Müller. “Strikt genomen kán hij de boel op slot gooien om te jagen, maar de vraag is of hij dat zou móeten doen. Willem Alexander blijft de randen van de wet en het betamelijke opzoeken. En dat past niet bij een koning en familie die zeggen een voorbeeldfunctie te hebben.”

Deze week maakte minister Schouten van Landbouw bekend dat de Koning Kroondomein ’t Loo 358 dagen per jaar moet openhouden als hij een subsidie van 4,7 miljoen voor het faunabeheer van het landgoed bij Apeldoorn wil blijven krijgen. De Kamer uitte eerder grote kritiek op Schouten na de onthulling van actualiteitenprogramma Zembla dat Willem Alexander het natuurpark jaarlijks tegen de regels in maandenlang sluit om te kunnen jagen. In haar brief aan het parlement ging de bewindsvrouw niet in op jarenlang onterecht ontvangen subsidies en liet Schouten ruimte voor sluiting dit jaar. Daarover is Republiek duidelijk. “Als je je niet aan de regels voor subsidie houdt, hoor je geen miljoenen te ontvangen”, aldus Müller.

Picknick op Kroondomein 't Loo

Republiek voert al langer actie tegen sluiting van ’t Loo. Dit jaar had het anti-monarchistische gezelschap een grote picknick gepland in het natuurgebied, enkele dagen na sluiting door de koning waarvoor het gezelschap meer dan honderd aanmeldingen gekregen heeft.

Als de koning vóór 15 september niet terugkomt op zijn beslissing het Kroondomein te sluiten, wil Republiek alsnog actie voeren op het terrein.

Müller: “Het is wederom geen goede beurt voor Oranjes. En dat nota bene in een jaar waarin het gedrag van de Koning en zijn familie al tot zóveel commotie heeft geleid. Af en toe vraag ik me af of de Rijksvoorlichtingsdienst, het pr-apparaat van koninklijke familie, in coronatijd in slaap gevallen is.” Uit peilingen begin dit jaar bleek dat de steun voor de koning gedaald is van 74% naar een krappe 47%. De omstreden Griekenlandreis in oktober en de salarisverhoging in crisistijd, hebben hier aan bijgedragen. Ook de zaak rond de sluiting van ’t Loo leidt tot heftige kritiek.

Meld je aan voor de picknick

Zondag 19/09 vanaf 13:00 Kroondomein 't Loo