Wat willen politieke partijen met het koningshuis? Wie durft zich al uit te spreken voor de republiek? Met de Republiek Kieswijzer 2023 krijg je een handig overzicht van de standpunten van alle partijen.
Er zijn vier partijen die zich in het verkiezingsprogramma uitspreken voor een republiek: SP, GroenLinks, PvdA en BIJ1.
Denk wil een referendum houden over de monarchie. Volt-leider Dassen heeft zich in een interview uitgesproken voor Willem de Laatste.
PvdD, D66, FvD, PVV en Nieuw Sociaal Contract zijn (nog) voorstander van de monarchie, maar wel kritisch op elementen zoals de belastingvrijstelling, of de positie van de Koning in de Grondwet.
Tot slot de fervente pro-monarchie partijen: CDA, VVD, SGP, CU en BBB.
Hier vind je een gedetailleerd overzicht wat partijen met de monarchie willen:
Puntentoekenning stemwijzer
We hebben elke partij beoordeeld op een aantal punten:
Rep. – de partij kiest voor de republiek (20 punten) twijfelt openlijk (10 punten)
Thema – het thema wordt genoemd in het verkiezingsprogramma (2 punten)
Macht – wil de partij de macht van de koning inperken? (5 punten)
Geld – wil de partij wat doen aan de exorbitante belastingvrijstellingen, vergoedingen en/of de schimmigheid rond de koninklijke financiën? (5 punten)
Overig – dit zijn punten die niet in de overige categorieën passen, zoals paleizen publiek bezit (Denk, D66), kroondomein altijd open (PvdD), onderzoek opbrengsten koning bij handel (Splinter) (1 punt per onderwerp)
Stem – We hebben naar het stemgedrag gekeken van partijen bij 4 verschillende moties: afschaffen verplicht trouw zweren aan de koning, koning geen lid meer van regering, vrijstelling belasting afschaffen, koning terug in formatie (3 punten per motie kritisch op koningshuis / 0 punten bij neutraal / 3 minpunten bij stem voor koningshuis)
Deze kieswijzer is met de nodige zorgvuldigheid samengesteld.
Ontdek je een foutje? Neem dan contact met ons op.