De Hans van den Bergh-lezing is vernoemd naar prof. dr. Hans van den Bergh (1932-2011). Jarenlang liet hij in woord en geschrift zijn republikeinse mening horen. Van zijn hand verschenen verschillende boeken waarin hij ten strijde trok tegen de monarchie: Eén over Oranje of de Republiek der Nederlanden (1989), Klein republikeins handboek (2002, 2013) en Doe het niet, Alex! (2011). De Hans van den Bergh-lezing wordt jaarlijks georganiseerd en heeft de republikeinse zaak in brede zin tot onderwerp.
Onze oudste verhalen gaan over koningen. Waarom spreekt dit menstype zo tot de verbeelding? Waarom bestaan er, ondanks talloze revoluties, ondanks de kracht van de democratie, nog altijd koningshuizen?
Schrijver Jamal Ouariachi buigt zich in de negende Hans van den Bergh-lezing over de vraag waarom het huis van Oranje-Nassau niet kapot te krijgen lijkt – alle argumenten van republikeinen tegen de monarchie ten spijt. Hoe kan dat? Wat is de kracht van het verhaal dat koningen vertellen en welke elementen mist het verhaal van republikeinen?
Aan de hand van de wereldliteratuur en de technische geheimen van zijn eigen ambacht probeert Ouariachi tot antwoorden te komen.
In 2023 is het tien jaar geleden dat Willem-Alexander de troon besteeg. Een uitgelezen moment om te bepalen hoe het er met onze monarchie voor staat. En wie kan dat beter dan de onafhankelijke denker Maarten van Rossem?
Schijfster Nelleke Noordervliet besprak de overlevingskansen van de monarchie.
Boris van der Ham over theater in de politiek
Midas Dekkers kijkt met de nuchtere blik van een bioloog naar de monarchie.
Hedy d'Ancona over de uitverkoop van het Nederlandse cultuurbeleid.
Cabaratier Erik van Muiswinkel over God, Sinterklaas en Oranje
De biograaf van Multatuli en Willem-III gaat op het leven van beide heren in.