Ierland werd in 1922 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. Aanvankelijk was het een dominion met de Britse koning als staatshoofd, vertegenwoordigd door een gouverneur-generaal. In 1937 werd met een nieuwe grondwet het ambt van president gecreëerd. Pas in 1949 werd Ierland officieel een republiek, en werd de status van dominion geschrapt.
Nationale feestdag
De nationale feestdag is St. Patrick’s Day (17 maart). Traditioneel was dit een religieuze feestdag, waarbij de komst van het christendom naar het eiland herdacht werd. Maar inmiddels is het een dag waarop de Ierse cultuur uitbundig gevierd wordt.
President
De president van Ierland wordt rechtstreeks door de bevolking gekozen voor een termijn van zeven jaar. Hij/zij kan eenmaal worden herkozen. De huidige president is sinds 11 november 2011 Michael D. Higgins.
Taken en bevoegdheden
De rol van de Ierse president is grotendeels ceremonieel. Wel heeft hij een aantal taken en bevoegdheden:
- Hij benoemt de Taoiseach (minister-president), op voordracht van het parlement. Hij benoemt de overige ministers op voordracht van de Taoiseach, met goedkeuring van het parlement. Hij mag deze benoemingen niet weigeren.
- Hij benoemt alle rechters, op voordracht van de regering.
- Hij kan op verzoek van de Taoiseach het parlement ontbinden.
- Hij ondertekent wetten waardoor ze in werking treden. Hij kan een wet niet tegenhouden met een veto. Wel kan hij deze ter beoordeling van de grondwettelijkheid ervan naar het hooggerechtshof doorsturen.
- Hij vertegenwoordigt Ierland in het buitenland.
- Hij is opperbevelhebber van de strijdkrachten.
- Hij kan gratie verlenen.
Bijzonderheden
De president mag het land niet verlaten zonder toestemming van de regering.
Afzetting
De president kan uit zijn ambt gezet worden door zowel het hooggerechtshof, dat hem permanent ongeschikt kan verklaren, als door het parlement dat een afzettingsprocedure tegen hem kan beginnen. Beide zijn nog nooit voortgekomen.
Absentie
In het geval dat de president zijn taken niet kan uitvoeren worden deze waargenomen door de zogeheten Presidentiële Commissie. Deze bestaat uit de opperrechter van het hooggerechtshof en de voorzitters van de beide kamers van het parlement.
Externe link: https://president.ie/en