Rechtbank stelt koning-zaak uit

Republiek (voorheen het Republikeins Genootschap) is na een succesvolle crowdfunding een rechtszaak gestart tegen de Staat en de Koning. Volgens Republiek maken de bevoegdheden van de Koning inbreuk op een eerlijk proces en heeft de Koning veel te veel procesrechtelijke privileges. De rechtbank Den Haag heeft besloten dat het plannen van een zitting officieel wordt uitgesteld. Naar verwachting dient de zaak pas volgend jaar.

Advocaat van Republiek Ewout Jansen: “Toen begin dit jaar de corona-maatregelen tijdelijk waren geschorst, kon de rechtspraak op verzoek van de Staat dezelfde dag nog behandeling van het hoger beroep organiseren. Deze kansrijke zaak tegen de Staat kan echter niet op zitting komen vanwege corona."

Onze deurwaarder mocht bijvoorbeeld niet naar het paleis, maar moest zich melden bij de Hoge Raad.

"Het verloop van de procedure is wat wonderlijk; vooral door de procesrechtelijke privileges van de Koning. Onze deurwaarder mocht bijvoorbeeld niet naar het paleis, maar moest zich melden bij de Hoge Raad. De hoogste rechters, die later nog inhoudelijk over de zaak gaan oordelen, beginnen dus met gratis administratieve dienstverlening aan de Koning."

"Daarna verzochten de Staat en de Koning niet alleen succesvol om uitstel, maar kregen ze ook voor elkaar dat in het roljournaal (het interne systemen van de rechtbank) de naam van de Koning is aangepast naar die van zijn advocaat. De Koning hoeft namelijk geen kritische vragen van rechters te beantwoorden en mag alles aan zijn advocaat overlaten; die officieel de rol van procespartij volledig overneemt. Deze vertraging is natuurlijk ook niet zo geweldig. De dagvaarding lag al sinds maart 2021 bij de rechtbank”.

Zitting naar verwachting 2022

Mr. D. Nobel – voorzitter van het team Handel van de Haagse rechtbank – schrijft aan Republiek: “Inmiddels worden weer fysieke zittingen gepland, maar minder dan gebruikelijk. Hierdoor is vertraging in de afhandeling van zaken ontstaan. Uw zaak zal worden aangehouden tot een fictieve datum in de toekomst.” Advocaat Ewout Jansen: “Officieel is de zaak uitgesteld tot 2099, maar in de brief staat dat de rechtbank verwacht in 2022 een zitting in te plannen”. Voorzitter Müller: “De procesrechtelijke privileges, die we aankaarten, spelen niet alleen in onze eigen zaak, maar vooral ook in alle zaken die de Koning succesvol heeft gevoerd tegen de media. De Koning wint altijd en kan ook nog zwaaien met een eenzijdige mediacode.”

Mogelijk tot aan Europees hof

In 2021 ging het Republikeins Genootschap verder als Republiek. Op dit moment heeft de vereniging ruim 20.000 leden en volgers. “In werkelijkheid is onze steun een stuk groter, zoals te merken is aan het succes van de crowdfunding voor deze rechtszaak”, aldus voorzitter Müller. “We hielden rekening met dit soort hobbels op de weg en hebben daarom de campagne open gelaten. De donateurs blijven geven. We zijn klaar voor dit soort problemen en geven niet op. Desnoods gaan we door tot de hoogste Europese rechters, die dwongen Nederland al eerder om een bevoegdheid van de Koning te schrappen (het “kroonberoep” in het bestuursrecht”). Volgens Müller past de rechtszaak in de transitie die Republiek heeft doorgemaakt van een traditionele vereniging naar een moderne beweging die zich bezighoudt met democratisering, media, lobby en onderzoek.

Meer over de Macht van de Koning rechtszaak:

aan het laden