Ingediende amendementen
1. Blijvend focus op misstappen koninklijk huis
Bestaande tekst in hoofdstuk 1:
- Dit realiseren we door een heldere, positieve, informele toon in berichtgeving; meer voorlichting over de (parlementaire) republiek en minder focus op de misstappen van leden van het koningshuis.
Vervangen door:
-Dit realiseren we door een heldere, positieve, informele toon in berichtgeving; meer voorlichting over de (parlementaire) republiek, maar ook blijvend de focus op de misstappen van leden van het koningshuis.
Toelichting: Minder focus op de misstappen van het koninklijk huis, lijkt me een zeer verkeerde beslissing omdat zoals ook aangegeven in het beleidsplan juist dóór die misstappen steun voor de monarchie afneemt. Daarom lijkt het mij prioriteit voor het RG om juist maximaal te kapitaliseren op die misstappen van het koninklijk huis, omdat dit ook een sterke emotionele component aanspreekt die mensen in beweging kan krijgen. Afschuw, verontwaardiging, schaamte, en boosheid zijn sterke emoties waar we juist op moeten inspelen om men van hun steun aan het koningshuis af te krijgen. Natuurlijk kan dit alsnog ook nog steeds met een informele en positieve toon, maar ik denk juist dat er veel winst te behalen door het publiek te blijven informeren, en te blijven herinneren over al die misstappen/misdaden van het koningshuis, zodat deze niet zo makkelijk in de vergetelheid belanden.
Die misstappen, hoe ver terug ze soms ook gaan, laten juist vaak glashelder zien hoe het koningshuis misbruik kon maken van zijn privileges, hoe ons systeem daarin faalt dit te voorkomen en niet leidt tot consequenties. Waar wat mij betreft juist ook meer focus op moet komen is denk ik het financiële verhaal gekoppeld aan het morele verhaal. Hoe bestaat het dat we geen transparantie hebben in de kosten van het koningshuis, dat hier exorbitante bedragen in omgaan zonder dat inzichtelijk is aan wat dat allemaal besteed wordt.
Hoe bestaat dat WA een speedboat van 2 miljoen euro kan kopen van de uitkering die hij van ons krijgt, maar hij zelf geen belasting e.d. afdraagt zoals elke andere burger. Hoe kan het dat het vermogen van de oranjes onduidelijk is, maar ze wel om meer geld uit de schatkist telkens blijven vragen en het ook krijgen. Focus op hoe ouderwets het eigenlijk is om één familie boven de rest van het volk te zetten en deze te voorzien van allerlei privileges. Hoe ouderwets het erfopvolging mechanisme is en hoe schadelijk dit eigenlijk is voor de ontwikkeling van Amalia en de andere prinsessen, die niet meer daadwerkelijk de eigen regie op hun toekomst nog hebben.
Indiener: Benjamin Boon
Bespreken op ALV: Ja, met 22 ondersteuningen
Pre-advisering verenigingsbestuur: OVERNEMEN
We zijn voor een republiek. Daar willen we in de toekomst meer nadruk op leggen met een positieve en informele toon. Dat neemt echter niet weg dat kritiek op de monarchie ons helpt om een groot publiek in te laten zien waarom we van de huidige staatsvorm af moeten. We reageren in de media op misstappen van leden van het koninklijk huis, waarbij we niet de nadruk leggen op de persoon, maar op de weeffouten in het systeem. We besteden aandacht aan het werk van kritische journalisten en schrijvers zoals ZEMBLA (kroondomein), NRC (meubelsubsidie) en Gerard Aalders (o.a. Oranje Zwartboek). We vragen met eigen acties (onderzoek kosten koningshuis, rechtszaak macht van de koning) aandacht voor specifieke misstanden.
2. Een duidelijk anti-monarchie logo
Bestaande tekst in hoofdstuk 1:
- We werken samen met professionals op het gebied van branding om een nieuwe naam en huisstijl te ontwikkelen voor een groot en divers publiek.
Tekst toevoegen:
- We werken samen met professionals op het gebied van branding om een nieuwe naam en huisstijl te ontwikkelen voor een groot en divers publiek. Het logo wordt een duidelijke visuele afwijzing van de monarchie, zoals het symbool van een kroon met een afkeurend kruis eroverheen gezet.
Indiener: Benjamin Boon
Bespreken op ALV: Ja, met 14 ondersteuningen
Pre-advisering verenigingsbestuur: NIET OVERNEMEN
Kritiek op de monarchie is een belangrijk onderdeel van onze campagne. Het is echter niet het enige wat we doen; we wijzen ook op de voordelen van een (parlementaire) republiek. Om een zo groot mogelijk publiek aan te spreken - ook op advies van de branding-experts - dienen we die balans te bewaren.
3 t/m 8: Nieuwe naam Republikeins Genootschap
Bestaande tekst in hoofdstuk 1:
- We werken samen met professionals op het gebied van branding om een nieuwe naam en huisstijl te ontwikkelen voor een groot en divers publiek.
Tekst toevoegen:
- We werken samen met professionals op het gebied van branding om een nieuwe naam en huisstijl te ontwikkelen voor een groot en divers publiek. De Nieuwe naam wordt 'Terug naar de Republiek!' (3) 'De Nederlandse Republiek: Gewoon Zonder Kroon!' (4) / 'Leve de Republiek' (5) / 'Campagne voor Oranje Zonder Franje' (6) / 'Amalia Vrij, Iedereen Blij' (7) / 'Zet een kruis door het Koningshuis!' (8)
Toelichting:
Dit is een duidelijke actiekreet en refereert naar het feit dat we al eerder een republiek waren. (3)
Nederlanders houden van de uitdrukking doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Misschien leuk om hierop in te spelen, met oog op het feit dat een republiek veel "gewoner" is dan de ouderwetse constitutionele monarchie. (4)
Oranje blijft nou eenmaal de kleur van Nederland, maar dan liever zonder het franje van een duur en ondemocratisch koningshuis. (6)
Amalia is pas vrij om de troon te weigeren wanneer deze haar toebedeeld is door haar vader. Het is natuurlijk het streven dat Willem Alexander de laatste koning is van Nederland, en dat Amalia vrij zal zijn haar eigen toekomst in te vullen. Misschien beetje een ludieke naam, maar het bekt lekker en het zal zeker veel aandacht krijgen. (7)
Deze naam is duidelijk, rijmt en is goed te combineren met een logo wat doet wat de naam al zegt. (8)
Indiener: Benjamin Boon
Bespreken op ALV: Nee, met respectievelijk 4, 1, 4, 1, 2 & 5 ondersteuningen
9. Openbaarmaking archieven koninklijk huis
Bestaande tekst hoofdstuk 5:
Een goed georganiseerde pro-republiek lobby kan op de lange termijn een denktank faciliteren met kamerleden en professoren om het hoe en wat van een overgang naar de republiek te bespreken.
Tekst toevoegen:
Daarnaast zal worden geïnvesteerd in openbaarmaking van stukken van het koninklijk huis. Denk hierbij aan het actief opvragen van archieven die niet (langer) onder de bescherming vallen van het Besluit beperking openbaarheid archief Koninklijk Huis. Dit ten behoeve van transparantie en het maatschappelijke debat over de monarchie in Nederland.
Toelichting:
In het beleidsplan staat dat steun voor de monarchie afneemt door ´een groeiende roep om transparantie van de overheid´. Het Republikeins Genootschap kan hier strategisch op inspelen door meer middelen in te zetten die als doel hebben de stukken, met in het bijzonder de archieven, van het koninklijk huis meer in de openbaarheid te brengen. Onder meer de Archiefwet en het Besluit beperking openbaarheid archief Koninklijk Huis stellen regels over beperkingen ten aanzien van openbaarmakingsverplichtingen: daartussen is echter speelruimte om wel over te gaan tot de opvraag van bepaalde stukken, bijvoorbeeld over al overleden leden van het koninklijk huis zoals Prins Bernhard. Naast het bieden van meer transparantie naar burgers kan op deze manier mogelijk meer nieuwswaardige informatie over de monarchie naar buiten worden gebracht. Daarbij moet worden opgemerkt dat het niet kunnen verkrijgen van meer transparantie over het koninklijk huis op zichzelf ook nieuwswaardig zou kunnen zijn.
Indiener: Suzanne Hartholt
Bespreken op ALV: Ja, met 24 ondersteuningen
Pre-advisering verenigingsbestuur: OVERNEMEN
De monarchie gedijt bij schimmigheid. De samenleving eist steeds meer transparantie van de overheid. Daarom zou het inderdaad goed zijn om meer informatie boven tafel te krijgen over het optreden van het Koninklijk Huis. Zomaar iets eisen sorteert meestal weinig effect. We zoeken daarom samenwerking met andere partijen (bijv. onderzoeksjournalisten) om op het juiste moment archieven te openbaren.
10. Nieuwe naam: Antimonarchisten in Actie
Bestaande tekst in hoofdstuk 1:
- We werken samen met professionals op het gebied van branding om een nieuwe naam en huisstijl te ontwikkelen voor een groot en divers publiek.
Vervangen door:
- Onze nieuwe naam wordt Antimonarchisten in Actie. We gaan samenwerken met professionals op het gebied van branding om een nieuwe huisstijl te ontwikkelen voor een groot en divers publiek.
Toelichting:
Zoals gesteld in het beleidsplan is de naam aan vervanging toe, maar het is mijns inziens een te ingrijpende wijziging om dit buiten de ALV te doen. Ik pleit voor de naam Antimonarchisten in Actie: door het woord 'Republikeinen' te vermijden hebben we niet langer de link met de Republikeinse partij van de VS, en is het duidelijker waar we voor staan. Het oubollige 'genootschap' maakt plaats voor 'in actie', waarmee we een eigentijdsere naam hebben waar meer strijdbaarheid uitspreekt.
Indiener: Mik Nordkamp
Bespreken op ALV: Nee, met 4 ondersteuningen
11. In gesprek met nieuwe doelgroepen
Bestaande tekst in hoofdstuk 1:
- We werken samen met professionals op het gebied van branding om een nieuwe naam en huisstijl te ontwikkelen voor een groot en divers publiek.
Tekst vervangen:
- We werken samen met professionals op het gebied van branding om een nieuwe naam en huisstijl te ontwikkelen voor een groter en diverser publiek inclusief jongeren, vrouwen en mensen met een migratie-achtergrond. Daarnaast stellen we een diversiteitsrichtlijn op om mensen van verschillende achtergronden zo goed mogelijk kunnen verwelkomen binnen onze vereniging.
Toelichting:
Hoewel de ondervertegenwoordiging van jongeren, vrouwen en mensen met een migratie-achtergrond als zwaktepunt wordt omschreven in het beleidsplan, ontbreekt er een actie op dit gebied. Zonder concrete voorgenomen actie gaat hierin niks veranderen.
Indiener: Mik Nordkamp
Bespreken op ALV: Ja, met 20 ondersteuningen
Pre-advisering verenigingsbestuur: NIET OVERNEMEN
We richten ons op een groter en diverser publiek inclusief jongeren, vrouwen en mensen met een migratie-achtergrond. In de voorgestelde nieuwe naam en huisstijl houden we hier al rekening mee. Ook de nieuwe verenigingsstructuur helpt bij het aantrekken van een groter en diverser bestuur (niet meer alleen leden die via-via aanhaken, maar een kandidaatstellingscommissie die actief op zoek gaat naar talent met eigen achterban en/of specifieke expertise).
12. Doelgerichte Activiteiten
Bestaande tekst in hoofdstuk 3:
- Vaak is ook niet duidelijk wat je als lid of volger zelf kunt doen voor de republiek. We moeten daarvoor meer handvatten bieden.
Tekst toevoegen:
- De vereniging zet zich dan ook in om zo actief mogelijk te opereren, waarbij de expertise, kennis en ervaring van de leden incl. bestuur zo goed mogelijk worden aangeboord en tot hun recht komen. Om de vereniging levendig te houden zijn doelgerichte activiteiten nodig, die passen bij de doelstellingen en waar leden bij kunnen aanhaken.
Indieners: Conny Bergé en Willemien Sanders
Bespreken op ALV: Ja, met 10 ondersteuningen
Pre-advisering verenigingsbestuur: OVERNEMEN
Doelgerichte activiteiten helpen de republikeinse beweging te versterken. Het bestuur organiseert daarom een jaarlijks congres waarbij niet alleen wordt vergaderd, maar ook inhoudelijke activiteiten zoals workshops en debatten leden verbinden. Daarnaast krijgen leden nadrukkelijk de mogelijkheid om zelf een evenement, protest, campagne, petitie, lobby of onderzoek te organiseren. De vereniging kan dit eventueel financieel ondersteunen wanneer de actie duidelijk bijdraagt aan de campagne voor de republiek.
13. Ontwikkeling van een visie op de Republiek
Artikel toevoegen:
- De vereniging gaat een visie en missie ontwikkelen waarin tot uiting komt naar welke vorm van republiek c.q. democratische rechtsstaat de vereniging streeft. De opbouw van een democratische rechtsstaat betekent het einde van Nederland als constitutionele monarchie.
Toelichting:
Aan de hand van de visie en missie ontwikkelt de vereniging een gerichte strategie die uitmondt in concrete doelstellingen. In plaats van een vijfjarenplan stellen we een werkplan 2021-2022 voor om de hierboven genoemde basis te te initiëren. Hiertoe bouwt de vereniging samenwerking op met gelijkgezinde democratiseringsbewegingen, -organisaties, -experts en - initiatieven.
Indieners: Conny Bergé en Willemien Sanders
Bespreken op ALV: Ja, met 10 ondersteuningen
Pre-advisering verenigingsbestuur: NIET OVERNEMEN
93,8% van onze achterban kiest voor een parlementaire republiek. Dat is de staatsvorm waar we in onze communicatie voorlichting over geven. Het is op korte termijn niet ons doel om een precieze inrichting van het model uit te werken, dat verdeelt de beweging alleen maar. Wel hebben we concrete doelen voor 2025 als het gaat om invloed in de politiek. Lees daarvoor de bijlage van het beleidsplan onderdeel politiek.
Op 17 februari 2021 werd het Beleidsplan 2021-2025 gepresenteerd door het bestuur van het Republikeins Genootschap. Leden kunnen hierover stemmen tijdens de Algemene Ledenvergadering op 17 april 2021.
Het concept-beleidsplan wordt in zijn geheel met meerderheid van stemmen aangenomen of verworpen. Voorafgaand wordt eerst over eventuele amendementen gestemd.
Op deze pagina vind je een uitgebreide beschrijving van de amendementenprocedure en -planning.
Het indienen en steunen van amendementen is mogelijk van 17 februari tot en met 17 maart 2021. Amendementen die na de deadline binnenkomen zullen niet in behandeling worden genomen.
Wie kunnen amendementen indienen en ondersteunen?
Alleen leden van het Republikeins Genootschap kunnen amendementen indienen en ondersteunen.
Ze maken daarbij gebruik van het e-mailadres waarmee ze bij het Republikeins Genootschap staan geregistreerd (controleren kan via MijnRG of - indien het lid niet per iDEAL/creditcard heeft betaald, door het e-mailadres te gebruiken dat als omschrijving is opgegeven bij de handmatige bankoverschrijving van de contributie.)
Waarop kunnen amendementen worden ingediend?
Op de voorstellen in hoofdstuk 1 tot en met 5 in het concept-beleidsplan.
Voor kleine wijzigingen, bijvoorbeeld van redactionele aard of een goede aanvulling in een opsomming, hoeft geen amendement te worden ingediend. Stuur de suggestie naar contact@republikeinen.nl
Ook is er altijd de mogelijkheid om een verhelderende vraag te stellen aan het bestuur. Het bestuur streeft ernaar om alle inhoudelijke vragen over het concept-beleidsplan binnen een week te beantwoorden.
Procedure indienen amendementen
Er zijn drie verschillende soorten amendementen:
- Tekst toevoegen aan een bestaand hoofdstuk
- Een (deel van) een hoofdstuk vervangen door andere tekst
- Een (deel van) een hoofdstuk schrappen
Een amendement wordt in behandeling genomen wanneer het wordt ondersteund door ten minste 10 leden.
Een amendement indienen gaat via de knop 'amendement indienen' in de nieuwsbrief van 17 februari. Na het indienen wordt het amendement binnen een dag geplaatst op een overzichtspagina.
Een amendement ondersteunen gaat via de knop 'amendement ondersteunen' in de nieuwsbrief van 17 februari. Na het klikken wordt een overzicht getoond van de ingediende amendementen.
De deadline voor zowel het indienen als ondersteunen van amendementen is op 17 maart om 23:59
LET OP: Nieuwsbrief niet ontvangen, maar wel betalend lid? Controleer dan eerst de spamfolder en meld eventueel je daarna aan via dit formulier. Gebruik hetzelfde mailadres als waarmee je contributie betaalt (geregistreerd via MijnRG of via de omschrijving in de contributie-overboeking)
Pre-advisering door het verenigingsbestuur
Alle amendementen die op tijd zijn ingediend en minimaal 10 steunbetuigingen hebben worden door het bestuur voorzien van een preadvies. Dit heeft de vorm "Overnemen" of "Niet overnemen" en wordt voorzien van een motivatie.
Het preadvies wordt op 3 april bekend gemaakt.
Stemmen over amendementen
Tijdens de Algemene Ledenvergadering krijgen de indieners van amendementen de gelegenheid om in maximaal 3 minuten hun amendement toe te lichten. Vanuit het bestuur volgt een reactie van maximaal 3 minuten.
De toelichting kan zowel live worden gegeven, als in een van tevoren opgenomen videoboodschap.
Daarna wordt tot stemming overgegaan. Een amendement wordt met meerderheid van stemmen aangenomen of verworpen.